Debatten om bolån och allt som följer i dess spår går hetare än någonsin. Är det ok att ha regler för hyr mycket man får låna till sin bostad för att kunna dämpa prisstegringen på bostäder?

På ett sätt kan man ju tycka att det är ett ganska rimligt sätt att få den, faktiskt rent av galna, prishetsen att lugna sig lite. Men risken är ju sannolikt att de som då har pengar på andra sätt än genom lån (arv eller dylikt) skulle få förtur till alla boenden, och det skulle bli ett allt mer segregerat samhälle. Priserna kan ju hetsas upp så länge bara två personer vill ha en lägenhet eller ett hus. Den med mest pengar att lägga kommer ändå alltid vinna.

Det är inte nödvändigtvis en dålig idé, och något borde definitivt göras, men det är klart att folk som är desperata skulle kunna ta till andra dumma metoder (kanske till och med olagliga) ifall de inte får de lån de behöver för att lyckas få en viss bostad. Även om det handlar om att ordna små lån, så vill man ju inte skicka folk till lånehajar eller andra aktörer som har orättvisa ränteregler och liknande.