Varför inte resa mer runt om i Sverige, i våra många landskap finns det egentligen massvis att se. Varför inte göra en tur till vackra Östergötland till exempel?

Landskapet Östergötland är inte bara varierande och vackert, det är rikt på svensk historia också. Landskapet gränsar till Småland, Västergötland, Närke och Södermanland samt har en kustremsa jämte Östersjön. Dessutom är ingen mindre än lilla prinsessan Estelle hertiginna av Östergötland och när tiden är mogen kommer hon att välkomnas till landskapet med bland annat ett eget sovrum på Linköpings slott, ett slott som grundlades redan påWood tree bark english oak 1100-talet. I Aftonbladet kan en läsa om hur mycket det finns att se och upptäcka här, allt från Kolmårdens alla djur till Vadstena kloster och en hel massa idrottsevenemang för den som är intresserad av både ishockey, fotboll och skidåkning.

Dessutom kan man vandra omkring bland stora gamla ekar, landskap som är unikt i både Sverige och norra Europa, och viktigt att bevara för friluftslivet, djurens liv och fortlevnad samt för kulturvärden givetvis. Mer om detta kan man läsa om här samt nedan.

För de som inte har ett sovrum på ett slott kan det vara bra att boka ett hotell på www.hotellilinköping.se när ett besök planeras.

Ekar och värdefulla skogar

Är det något som Östergötland och kanske särskilt Linköpingstrakten är vida känt för så är det som sagt de hisnande vackra ek-landskapen spridda runt om Linköping bland annat. Nyligen stod det klart att hela 80 miljoner från EU går till att restaurera värdefulla och vackra ek-landskap och ek-områden runt om i södra Sverige. Om detta kan man läsa om i en nyhetsartikel i SVT. Mer utförligt kan man punkta upp projektet och ekens betydelse i landskapet:

  • Ek-projektet Bridging the Gap har beviljats pengar från EU. Projektets syfte är att återställa 30 viktiga ek-områden i södra Sverige och har en sammanlagd kostnadsplan på 80 miljoner kronor.
  • För Östergötlands del handlar det om 13 olika områden på en ungefärlig yta av 420 hektar.
  • Tydligen är det så att gamla och grövre ekar är livsviktiga för många arter som lever där.
  • Ekmiljöer är faktiskt de artrikaste miljöerna när det kommer till svensk natur, det är över tusen arter som är beroende av ekarnas överlevnad
  • Det är många olika sorters baggar som lever i gamla ekar, som ekbock och ekoxe