Är du en av alla dem som längtar efter att få resa igen efter ett och ett halvt års hemmasittande? Då finns det en hel del du måste tänka på innan du packar resväskan och ger dig iväg. Du bör självfallet ha fått din andra vaccindos, men det kan också vara en god idé att ta ett PCR-test som visar att vaccinet faktiskt gjort den nytta som du hoppats på.

Happy family with two cute small kids walking at-bus stop or train station carrying suitcases on wheels and talkingOavsett om du tänker resa utomlands eller hemestra ytterligare ett år så är det av största vikt att du vet att du är frisk innan du sätter planerna i verket. På DocLabs hemsida kan du ta reda på hur du går tillväga för att göra ett PCR-test samt antigentest för Covid-19. I Sverige råder numera inga reserestriktioner, men du måste självfallet vara säker på att du inte bär på någon smitta när du träffar andra människor. Många svenskar tror att vaccinet mot Covid-19 är hundraprocentigt, men sanningen är att tre procent av alla coronafall har blivit smittade trots vaccination.

Den svenska läkaren och professorn Agnes Wold säger till Göteborgs-posten att ”det kommer alltid vara folk som blir sjuka efter att de fått sin spruta”. Således är ett PCR-test den enda vägen till att känna dig säker.

Det här behöver du veta inför utlandsresan

Planerar du att resa utomlands under sommaren 2021 så måste du ta reda på exakt vilka inreseregler som gäller för just det land du vill resa till. Många länder kräver att du uppvisar ett negativt Covid-19-test innan du blir insläppt. Det är upp till dig att ta reda på exakt vilken sorts test du förväntas ha tagit. Det säkraste sättet att ta reda på all nödvändig information är att kontakta det aktuella landets ambassad i Sverige.