Det är ingen tävling – eller? Kanske är det just en tävling om du frågar en stockholmare eller göteborgare. Självklart, till och med. Priset för bästa stad i alla olika genrer och kategorier är en del av en djupgående och historisk kamp mellan Sveriges två största städer, och det finns en sak Göteborg triumferar långt före Stockholm: närheten till grönområden.

Är det en blandning mellan det urbana och det prunkande du är ute efter är det dags att leta boende i Göteborg. I en undersökning som GP.se tog del av visade det sig nämligen att Göteborg slår Stockholm med hästlängder när det kommer till att erbjuda sina invånare grönområden i stan. Göteborg kunde enkelt knipa en fjärdeplats på grönaste städerna i världen (!) medan Stockholm fick vänta ända till plats 25 – långt efter Rom, Warszawa, Tel Aviv och Madrid.

Grönt centralt i Göteborg

313,87 kvadratmeter grönyta per person mot Stockholms 70,06. Yes, du läste rätt. Det är en rätt markant skillnad och det ska mycket till innan Stockholm lyckas klå den siffran. Just nu pekar prognoserna till och med mot att Stockholm klampar neråt på listan, eftersom man gärna bebygger grönområden i stan.

Både Slottsparken och botaniska trädgården är kanske stående exempel på Göteborgs härliga gröna tradition. Keillers park är också ett utmärkt ställe att ta promenader på och få sig en fin utsikt över staden. Hit kommer både nya turister och gamla inbitna cyklister och vardagsströvare. Att Göteborg sedan har en fantastisk och naturskön skärgård går inte heller att förneka, även om Stockholm fortfarande är en värdig utmanare.