Historien om Uppsala börjar för ungefär 1 500 år sedan då Svearikets maktcentrum fanns just här. Det går fortfarande att se rester från den gamla tingsplatsen och högarna där tre kungar begravdes på 500 talet har blivit ett obligatoriskt utflyktsmål. Men det finns så mycket mer att se och göra här för den som är intresserad av historia.

Under en weekend här hinner du uppleva och se mycket om du bor på något https://www.elite.se/sv/hotell/uppsala/ centralt hotell i Uppsala. Ett besök i Uppsala är ett riktigt bra sätt att spendera en helg eller några vardagar. Mycket historia i kombination med härlig miljö och bra promenadvägar. Några inledande tips på besöksmål kommer här nedanför.

Domkyrkan

Domkyrkan i UppsalaDen fantastiska domkyrkan är förstås värd ett besök. Kyrkan är den största i Norden och dess två pampiga torn syns långväga. I kyrkan ligger faktiskt Gustav Vasa begravd tillsammans med sina båda hustrur på den finaste platsen längst in i kyrkan.

Universitet och anatomisk teater

Som utbildningsstad har Uppsala också varit med länge. Uppsala universitet är Nordens äldsta och grundades 1477. I dess äldsta bevarade byggnaden finns Gustavianum – universitetsmuseum och högst upp där finns den berömda
Anatomiska teatern som uppfördes av Olof Rudbeck i slutet av 1600-talet. Här gjordes tidigare offentliga dissektioner inför betalande publik.

Ett berömt konditori

Det går inte att besöka Uppsala utan att ta en kopp kaffe på Ofvandahls konditori. Här har mången berömdhet suttit på plyschsofforna och filosoferat om livet. Här går det att njuta länge av sitt kaffe, då koppen får fyllas på hur många gånger som helst. Här finns stilenligt bakelsen ”studentska” och här går det också att få Linnébakelsen med Carl von Linnés profil i marsipan som en hommage till stadens store son.

Carl von Linné

Den som vill ha mer av Linné kan besöka Linnéträdgården för en paus från stadens brus. Här hittar du även Linnémuseet, det hus som var Carl von Linnés hem och arbetsplats i många år.

Fyrisån

Fyrisån är faktiskt Upplands längsta å. Det finns många fina broar över vattnet och att ta en promenad längs ån är ett bra sätt att gå på upptäcktsfärd. På Saluhallen finns det spännande matvaror att prova på och alldeles intill ligger Upplandsmuseet.

Boka ett hotell redan idag och se fram emot spännande dagar med många historiska vingslag i denna Sveriges fjärde största stad.