För många i Sverige är Peru och sin vilda natur väldigt exotiskt, och många vill besöka det mytomspunna Macchu Pichu. Ett annat land som också är exotiskt, fast inte på ett tropiskt sätt, vulkannationen mitt ute i Atlanten – Island.

 

IslandIngen kan ha missat att Island fullkomligt skrällde i fotbolls-EM, med sina tappra avgöranden mot stornationer. Landet med en befolkning lika stor som Halland är något alldeles speciellt att besöka med norrsken, varma gejsrar, vidunderliga natur och dessutom en förträfflig matscen. Men vad för mat och vad för ställen att äta på får man inte missa när man åker till Island? I tidningen Vagabond tipsas det om olika restauranger som stillar hungern och sötsugen, på ett önskvärt sätt.

Bland annat tipsas det om:

  • Vogafjos Cowshed i Myvatn – Burgare på ett närproducerat sätt
  • Valdis i Reykjavik – Glass med smaker som turkis peppar, hockeypulver och vattenmelon
  • Tapas Barinn i Reykjavik – Moderna tapas med lunnefågel, brännvinssås och havsgös
  • Pizza with no namn i Reykjavik – Pizzor toppade med pulled pork, päron och pepparrotsmajonäs
  • Baejarins Beztu Pylsur i Reykjavik – utnämnt till ett av Europas bästa matstånd
  • Kol i Rejkjavik – skaldjur och säsongsbetonade ingredienser

Rid på islandshästar och upplev heta källor att bada i

Andra tips när man reser till detta vilda och trendiga land är att rida på islandshästar ute i magiska miljöer bland vattenfall och gröna slänter, vandra i berg och på vandringsleder ibland annat Seljavallalau. Varför inte besöka Tingvalla? I detta världsarv har bland annat Game of Thrones spelats in, här uppfann vikingarna det första demokratiska parlamentet och här går även den geologiska gränsen mellan Eurasiens och Amerikas kontinentalplattor, alltså en klyfta mellan två världsdelar. Vattnet i floden Silfra är blågrönt och är så rent att du kan dricka det rakt av, samtidigt som det är så klart att du ser rakt ner i det svindlande djupet. Här är det ett perfekt tillfälle att snorkla och dyka, om man gillar det.

I lavalandskapet Myvatn på nordöstra Island finns puttrande lera och sjudande vatten samt öppnar ner i jordens skorpa. Svart lava och orange jord är kännetecknande för delen och med det kontrasten – gröna fäkt. Detta område har säkerligen fött många berättelser i den väldigt rika isländska gamla folktron och Eddan. Här finns heta utomhusbad att njua av samt naturupplevelser att känna in med fötterna i vandrarkängor eller kanske på skidor och skidskoter.