När man reser i Sverige gäller det verkligen att vara på rätt plats i rätt tidpunkt för att inte missa storslagna naturfenomen – som norrsken och stjärnfall. Ibland är skenet så starkt att det letar sig ända ner till Stockholm, ibland över Atlanten. Idag skriver vi om vad man som turist i Sverige kan tacka sin lyckliga stjärna om man får vara med om, men att det är störst chans i Norrland. 

Norrsken vinter himmelDet finns mycket att upptäcka i Sverige, och i Norrland inte minst, som just norrsken och storslagna fjäll. Boende finns det dessutom gott om, via exempelvis hotellsundsvall.nu kan man med fördel boka ett bra beläget hotell i staden.

I Sundsvalls Tidning kunde vi nyligen läsa om hur ett ovanligt starkt norrsken kunde ses över Sundsvall för ett litet tag sedan. Skimrande över staden låg polarskenet som en slöja. Norrsken är partikelstrålning från solen som kommer i kontakt med jordens atmosfär, men för en vanlig jordbo kan man bara njuta och konstatera att det är vackert, vad det än räknas som astronomiskt eller vetenskapligt.

Många vill se Sverige

Förutom Sundsvall finns det flera fantastiska platser att besöka i Sverige. I en artikel som vi finner i Expressen kan vi till och med läsa om hur Sverige hyllas världen över och hur många världen över vill resa hit, samtidigt som svenskar reser iväg härifrån. Enligt sajten Lonely Planet är Abisko uppe i de lappländska fjällen en av de platser som är mest sevärd när det kommer till just ljus och norrsken. Där uppe är himlen nästan alltid klar, utan luftföroreningar och smog som skymmer sikten av stjärnorna.

Förutom saker att se, som norrsken och fjäll, finns det andra svenska framgångar som bidrar till att intresset för Sverige ökar runt om i världen. En av dessa framgångar är den starkt lysande stjärnan Alicia Vikanders, som i natt vann en Oscar och därmed och skrev filmhistoria. I Göteborgs-Posten kan vi läsa om hur hon är den sjätte svensken som vinner det vördade filmpriset, samt den andra svensken som vinner just priset för bästa kvinnliga biroll. Filmen hon spelar i heter ”The danish girl”, en film som annars fått ganska ljumma recensioner.