I slutet av månaden öppnar en av Sveriges allra populäraste nöjesparker för säsongen. Vad kommer Liseberg att bjuda på under år 2015?

Liseberg är Sveriges bästa nöjespark, och har varit så enda sedan den öppnade 1923. Liseberg har ett eget uppslagsverk på nätet, Lisepedia, och där kan man läsa om nöjesfältets historia. Visste du t.ex. att det har funnits radiobilar på nöjesfältet sedan 1927, och att Jimi Hendrix hann med hela sju konserter på Liseberg under sitt korta liv. Första gången var 19 maj 1967 i Konserthallen på området, tillsammans med halvsvenske Cat Stevens. De två bråkade om vem som skulle spela sist, och till slut hotade Hendrix med att inte spela alls om han inte fick få ut på scenen sist. Så då blev det så. De som såg spelningen säger att det hade varit omöjligt för Stevens att toppa Hendrix show, så i slutändan var kanske båda nöjda med utfallet.

Vad bjuder man på i år?

Lördag 25 april, klockan 12.00, öppnar Liseberg för säsongen. På kvällen spelar Arvingarna på Polketten, och 21.45 blir det musikfyrverkeri. Men det som lockar flest är nog den nya attraktionen Mechanica, som kommer att invigas klockan 12.30 på lördagen. Mechanica är en sorts Flygande mattan för de riktigt våghalsiga, och snurrar ett helt varv i tre olika riktningar, under en åktur som varar i 90 sekunder. Så här presenteras attraktionen i nöjesparkens egen film.

Det blir även en hel del spelningar på Liseberg under året. I skrivande stund är bl.a. The Kristet Utseende, Dilba, Love Antell, Joel Alme och Marit Bergman bokade. Även Orup kommer att uppträda med sin show Viva la Pop på Rondo, och 21 augusti samlas Göteborgs hip hop-elit för en spelning på Stora scenen. Nöjesparken kommer under året också att få besök av internationella storheter som Wyclef Jean, Jackson Browne och Status Quo.

Vill du bo nära Liseberg i Göteborg? Då rekommenderar jag att du bokar ditt hotellrum på nätet. Då är det lättare att jämföra priser, och många hotell ger också rabatt till de som bokar rum via nätet, eftersom det innebär mindre administrativt arbete för hotellpersonalen.